Dauwworm

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #12675
  Marike
   • Offline
    • Berichen:1
    • Beginner

   Onze dochter van 7 maanden heeft erg veel last van dauwworm over haar gehele lichaam. Wie heeft hiervoor tips en/of kent een goede homeopaat?

   #26616
   jeroen
    • Offline
     • Berichen:2004
     • ★★★★★
     • Expert

    Hier staat wel nuttige informatie denk ik:
    http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/dauwworm.htm

    Wat er o.a. te lezen is:

    WAT IS DE BESTE BEHANDELING?

    De aanleg voor dauwworm is niet te veranderen. Dit betekent, dat dauwworm op zich niet te genezen is. De behandeling is erop gericht het eczeem en de jeuk zoveel mogelijk te onderdrukken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

    Plaatselijke behandeling

    Om het eczeem te onderdrukken zijn er twee mogelijkheden: zalven of crèmes met teer (pix liquida) en zalven of crèmes met corticosteroïden. Zalven zijn nogal vet en worden gebruikt bij een droge huid. Crèmes zijn veel minder vet.

    De teerprodukten remmen de ontsteking en verminderen de jeuk. Ze hebben een typische geur. Als bijwerking kan overgevoeligheid voor zonlicht optreden.

    Ook de corticosteroïden onderdrukken de ontstekingsreactie (zie de pagina “Corticosteroïden voor de huid’). Uw arts zal u vertellen welke corticosteroïd-zalf of -crème u moet aanbrengen en hoeveel dagen per week u dit moet doen.

    Het is heel belangrijk dat u zich goed aan dat voorschrift houdt. Bij de behandeling van dauwworm worden bij voorkeur de zwak werkende corticosteroïdzalven en -crèmes gebruikt, zoals hydrocortisonzalf of -crème FNA. Meestal wordt de corticosteroïd-zalf of -crème gedurende een maximum aantal dagen per week gebruikt. Ook als dit langere tijd gebeurt, zullen er zelden bijwerkingen optreden. De andere dagen kunt u een vette crème of zalf zonder geneesmiddel gebruiken, om de huid zo soepel mogelijk te houden.

    Zalven of crèmes met corticosteroïd moeten altijd zo dun mogelijk worden aangebracht. U kunt dat gewoon met uw handen doen. Maak van het inzalven voor u en uw kind iets prettigs door het bijvoorbeeld in een spelvorm te doen en er veel bij te knuffelen.

    Systemische behandeling

    Verder zijn er geneesmiddelen die de jeuk verminderen. Vaak veroorzaken deze geneesmiddelen ook slaperigheid, zodat ze vooral ’s avonds goed gebruikt kunnen worden. Overleg met uw arts wanneer uw kind een bepaald medicijn nodig heeft.

    Soms is een dieet nodig. Als u aanwijzingen heeft dat bepaald voedsel het eczeem bij uw kind verergert, overleg dan met uw arts en diëtiste. Aanvullend onderzoek is dan nodig.

    De huid van uw kind is door veelvuldig krabben eerder vatbaar voor infecties. Als er van een infectie sprake is zal uw kind soms een antibioticum nodig hebben, hetzij in de vorm van zalf of crème, hetzij via de mond in te nemen.

    WAT KAN MEN ZELF NOG DOEN?

    – Vermijd zoveel mogelijk het contact met prikkels waar uw kind gevoelig voor is. Dit houdt over het algemeen in dat u uw huis zoveel mogelijk stofvrij en droog houdt en dat er geen huisdieren zijn. Dit is vooral van belang voor de slaapkamer van uw kind. Overleg met uw arts welke van deze maatregelen voor uw kind zinvol zijn.

    – Gebruik liever geen wollen kleding voor uw kind, deze kriebelt en kan het eczeem verergeren. Zuiver katoenen kleding is aan te bevelen. Ook synthetische kleding kan gebruikt worden, mits het kind het niet te warm krijgt.

    – Omdat uw kind een droge huid heeft, is het belangrijk om aan het badwater een badolie toe te voegen. Deze badoliën zijn bij de drogist te verkrijgen. Ook kunt u de huid van uw kind voor en/of na het baden – en zoveel vaker als nodig is – dun insmeren met een vetcrème of zalf die het water en het vet in de huid vasthoudt (bijvoorbeeld vaseline in Lanette crème). Daardoor wordt de jeuk minder en gaat uw kind minder krabben. Meer dan 1 x per dag baden wordt ontraden (voor sommigen lijkt dat zelfs teveel). Zeep onttrekt water en vet aan de huid en moet zo min mogelijk gebruikt worden. De badolie kan zeep vervangen.

    – Om schade door krabben beperkt te houden kunt u de nagels van uw kind het beste zo kort mogelijk houden. Soms is het, om het krabben te voorkomen, nodig om ‘s nachts kousjes om de handen te doen. Zorg ervoor dat uw kind het ’s nachts niet te warm heeft. De temperatuur van de slaapkamer moet behaaglijk zijn. Ook moet u zorgen voor een goede ventilatie. Op het bed liefst weinig dekens leggen. Ook dikke, warme kleding overdag is niet aan te raden.

    – Huidcontact is voor baby’s zeer belangrijk met het oog op hun latere ontwikkeling. Raak uw kind daarom zoveel mogelijk aan. Ook als uw kind dauwworm heeft en de huid minder zacht en plezierig aanvoelt. Juist tijdens het zalven kan er een intens huidcontact zijn tussen u en uw kind. Soms zullen familie of kennissen aarzelen om uw kind aan te raken omdat de huid wat schraal, rood of schilferig is. Als u dat merkt, leg dan meteen uit dat de huid niet vies of besmettelijk is. U helpt uw kind, uzelf en de familieleden of kennissen ermee!

    – Vaak zult u raadgevingen van anderen krijgen. Of deze voor u en uw kind van belang zijn kunt u het best bespreken met uw arts. Ga ervan uit dat deze raadgevingen goed bedoeld zijn. Sommige moeders schamen zich voor de lelijke huid van hun baby en komen daardoor bijna niet meer buitenshuis. Ga gewoon met uw kind naar buiten. Dat is goed voor u en uw kind. Als u het er moeilijk mee heeft, is het beter om erover te praten dan er alleen mee te blijven zitten. U kunt altijd terecht bij uw arts of bij de wijkverpleegkundige.


    ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

   2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
   • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.