dierenalfabeth

Forum Wij-Wel-Weten! Forum spelletjes spelen dierenalfabeth

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
  • Auteur
    Berichten
  • #12879
    dierenvriend36
      • Offline
        • Berichen:3729
        • ★★★★★
        • Expert

      het lijkt mij leuk om ook een dierenalfabeth te doen zal de eerste aanzet doen

      ANATOLISCHE HERDERSHOND

      de anatolische herdershond is een hondenras van turkse afkomst
      Over de afkomst van dit ras is veel gespeculeerd, maar is vrijwel niets bekend. De Anatoliër is een berghond, die naar lichaamsbouw eigenlijk ouder aandoet dan de Mesopotamische molossers met korte snuit waarvan men hem soms laat afstammen. De meest voor de hand liggende relatie is die met de berghonden van Centraal-Azië. In Turkije wordt de hond nog wel gebruikt voor zijn oorspronkelijke taak, het bewaken van grote kuddes schapen en geiten.

      Het uiterlijk van deze werkende honden vertoont, zoals bij alle echte werkende rassen, grote verschillen. Die verschillen vinden we ook terug bij de sinds de jaren ‘60 naar West-Europa en Noord-Amerika geëxporteerde Anatoliërs. De FCI heeft daarom, in ieder geval wat de vacht betreft, in de standaard ruimte gelaten voor meerdere variëteiten.

      In Turkije bestaat er grote belangstelling voor de hond, die zelfs al op Turkse postzegels is afgebeeld

      #34468
      poldermeisje
        • Offline
          • Berichen:14895
          • ★★★★★
          • Expert

        De bruine beer (Ursus arctos) is een beer die in Europa, Azië en Amerika voorkomt. In Noord-Amerika komen drie ondersoorten voor, de Kodiakbeer, de grizzlybeer en de Mexicaanse beer. In Europa leeft de Europese bruine beer. Eens waren ze talrijk in Europa, maar momenteel komen nog slechts restpopulaties voor; o.a. in Scandinavië, Oost-Europa (vooral in Roemenië) en Azië. Agressief zijn bruine beren niet – als ze tenminste met rust gelaten worden – en waarschijnlijk betekenen ze nauwelijks een gevaar voor de mens. Hooguit hebben ze het af en toe gemunt op gemakkelijke prooien zoals runderen en andere huisdieren. Beren houden een winterslaap, tenminste in koude streken, maar hij is erg licht en kan elk gewenst moment onderbroken worden.Bruine beren paren in mei – augustus. In november begint pas de eigenlijke draagtijd waardoor deze met 8-10 weken voor zo’n groot dier heel kort is. In december of januari brengt zij in haar overwinteringshol de jongen ter wereld. Meestal worden 2 of 3 jongen geboren . Ze wegen ongeveer 1 pond, zijn naakt, blind en tandeloos. De berin zoogt dan haar jongen ongeveer gedurende anderhalf jaar. Bij jonge dieren is dikwijls een soort halsband van witte haren te zien, die later weer verbleekt.

        #34469
        dierenvriend36
          • Offline
            • Berichen:3729
            • ★★★★★
            • Expert

          CHINCHILLA

          De chinchilla is een knaagdier. Soms wordt het dier foutief boomkonijn genoemd terwijl het dier in de verste verte geen familie is van het konijn en al helemaal niet in bomen te vinden is
          De chinchilla leefde oorspronkelijk in Chili en Peru (Zuid-Amerika) in de Andes. In de 17e eeuw ontdekten de Spaanse kolonisten de chinchilla en zijn unieke pels (ong. 40 haren per haarzakje). De pelzen werden in Europa verkocht. In de 19e eeuw waren de pelzen samen met koffie het belangrijkste exportproduct van Zuid-Amerika. Rond 1910 waren de chinchilla’s in het wild zo goed als uitgestorven

          #34470
          poldermeisje
            • Offline
              • Berichen:14895
              • ★★★★★
              • Expert

            De (Europese) das is een zwaargebouwd middelgroot roofdier, behorend tot de familie der marterachtigen. Dassen worden ook als informele groep geclassificeerd, waar de Europese das er één van is. Een das leeft in een hol, burcht genaamd, die vele generaties meegaat. Hij is vooral ’s nachts actief en heeft een omnivoor dieet.De das is aangepast aan het leven in de gangen van de burcht. Hij heeft een wigvormig lichaam, met een vrij kleine kop en een lange snuit. Ook heeft hij korte, stevige poten en een korte staart.Dassen eten voornamelijk regenwormen en insectenlarven en plantaardig voedsel als vruchten, hazelnoten, knollen, bosbessen, frambozen, kersen, pruimen, granen, klaver en gras. De paartijd duurt van februari tot mei, maar ook buiten de paartijd vinden paringen plaats, voornamelijk van juli tot septemberEen das kan wel vijftien jaar oud worden, maar in Nederland ligt de gemiddelde leeftijd rond de vijf jaar. Dit komt voornamelijk door het relatief grote aantal dassen dat jaarlijks sneuvelt in het verkeer.[/b]

            #34471
            dierenvriend36
              • Offline
                • Berichen:3729
                • ★★★★★
                • Expert

              everzwijn

              Het wild zwijn of everzwijn,is het meest algemene lid van de familie der varkens en komt tegenwoordig over de hele wereld voor. Het is de voorouder van het tamme varken.
              Het wild zwijn/everzwijn is een krachtig zoogdier, dat qua uiterlijk veel op het varken lijkt. Het wild zwijn heeft een donkere, borstelige vacht. ’s Winters is deze langer, en heeft hij een dikke ondervacht. Het volwassen mannetje, keiler genaamd, heeft twee slagtanden, die door jagers “houwers” worden genoemd. Deze slagtanden zijn twee hoektanden in de onderkaak,die naar boven gericht staan. Ook de bovenste hoektanden zijn sterk ontwikkeld en wijzen omhoog. Over de borstkas heeft het mannetje een vier centimeter dikke laag kraakbeen, die dient als bescherming voor de longen en het hart in gevechten.

              Mannetjes worden groter dan vrouwtjes. Een mannetje wordt gemiddeld 105 tot 167 centimeter lang, 64 tot 109 centimeter hoog en 33 tot 148 kilogram zwaar. De staart kan 17 tot 30 centimeter lang worden. In Oost-Duitsland zijn mannetjes aangetroffen van bijna 200 kilogram zwaar en tot 185 centimeter lang. Het recordgewicht staat op 230 kilogram.

              Oog in oog met een volwassen wild zwijn Een vrouwtje wordt gemiddeld 100 tot 146 centimeter lang, 59 tot 89 centimeter hoog en 30 tot 80 kilogram zwaar. De staart van het vrouwtje wordt 16 tot 28 centimeter lang.

              In het noorden worden zwijnen zwaarder dan in het zuiden. Door kruisingen met grote verwilderde varkens worden zwijnen zelfs nog groter. Oudere zwijnen zijn zwaarder dan jongere dieren. Het lichaamsgewicht is ook afhankelijk van de leefomstandigheden, en in goede omstandigheden kan hij vrij snel het gewicht verdubbelen.

              #34472
              poldermeisje
                • Offline
                  • Berichen:14895
                  • ★★★★★
                  • Expert


                De fret behoort tot de marterachtigen, net als de hermelijn, wezel en otter. Zoals alle marterachtigen zijn fretten roofdieren. Over het algemeen wordt de fret gehouden als gezelschapsdier, maar er zijn ook fretten die worden gebruikt voor de jacht. Deze vorm van jagen wordt fretteren genoemdDe paartijd van fretten is tussen maart en augustusFretten zijn verzot op zoetigheden, zodat een voeding, rijk aan suiker, zeker in de smaak zal vallen. Dit kan echter een verminderde inname van noodzakelijk eiwitten en vetten geven. Het is dus beter een voeding te keizen waarin suikers een minder belangrijk bestanddeel vormen.
                Een snoepje af en toe mag uiteraard. Vermijd ook hier gesuikerde produkten, dat is een zware belasting voor de alvleesklier. Chocolade is uit den boze, het bevat de voor fretten giftige stof theobromine.

                Ze zijn dol op een fretten-tube, een combinatie van noten, eiwitten en vitamines.

                #34473
                dierenvriend36
                  • Offline
                    • Berichen:3729
                    • ★★★★★
                    • Expert

                  geit

                  De geit is een zoogdier dat behoort tot de evenhoevigen, en daarbinnen de holhoornigen
                  Het woord geit komt van Germaans en is waarschijnlijk verwant met Latijn hædus ‘jonge geit’.

                  Het dier is al vele millennia gedomesticeerd en speelt al lang een belangrijke rol binnen de veeteelt. Behalve de gedomesticeerde geit, is er ook de wilde geit, waar de gedomesticeerde geit een nakomeling van is. Als stamvorm van de huisgeit werd de bezoargeit vermoedelijk reeds rond 7000 v.Chr. in Voor-Azië gedomesticeerd. Daar leeft ook een van de weinig tamme rassen, de Tsjerkessengeit, die niet van de bezoargeit is af te leiden, maar van de markhoor of schroefhoorngeit. Dit schijnt een oeroud ras te zijn, dat werd gehouden van Mesopotamië tot Egypte.

                  Als huisdier is de geit door de mens in alle werelddelen ingevoerd, behalve op de poolgebieden. Wereldwijd zouden er ongeveer 450 miljoen geiten zijn, verdeeld over een tweehonderdtal verschillende rassen. In hun oorspronkelijke, droge leefgebieden werden ze hoofdzakelijk gehouden voor het vlees en de huiden. Later ontdekte men in Europa dat de geit in staat is om grote hoeveelheden melk te produceren. Voor mensen die allergisch zijn voor koeienmelk is geitenmelk meestal een goede vervanger. De melk bevat ongeveer hetzelfde vet- en eiwitgehalte als koeienmelk. Geitenmelk is lichter verteerbaar. Een geit geeft gemiddeld drie liter melk per dag. Slechts een beperkt aantal rassen wordt voor de wol gehouden, de bekendste is de Angorageit.

                  Een vrouwelijke geit heet een geit of een sik. Het mannetje van de geit heet een bok. Een jong geitje heet een lam. Een gecastreerde bok is een weer. Soms wordt een vrouwelijke geit geboren met mannelijke geslachtskenmerken. Dat wordt een kween of kwee genoemd

                  #34474
                  poldermeisje
                    • Offline
                      • Berichen:14895
                      • ★★★★★
                      • Expert

                    De haas is een zoogdier, dat net als onder andere het konijn tot de orde der haasachtigen (Lagomorpha) behoort. De haas komt algemeen voor op de open gras- en landbouwgebieden van Europa en aangrenzende delen van Azië.De kop-romplengte van de haas is 40-70 cm, de lengte van de staart is 7-11 cm.
                    Het gewicht van een haas is tussen de 2-7kg. Vacht geelachtig bruin met grijs gemêleerd, onderdelen en staartonderzijde wit; bijzonder lange oren met zwarte eindrand; achterpoten zijn veel langer en krachtiger dan voorpoten. De paartijd (in Midden-Europa) is van januari tot augustus; de draagtijd is 42 dagen; de haas heeft 3-4 worpen per jaar met 2-5 volledig behaarde jongen die al kunnen zien en die na enkele uren kunnen lopen; ze worden 3 weken gezoogd en zijn na 4 weken zelfstandig. [img]Ze%20eten%20grassen,%20kruiden,%20graan,%20maïs,%20klaver%20en%20aardappelen.Belangrijke doodsoorzaken van hazen en konijnen zijn ziekten zoals myxomatose, VHS en EBHS. Ook bij de jacht komen veel hazen om. De grootste bedreiging van de soort vormen de moderne landbouwmethoden en onkruidbestrijdingsmiddelen.Via zijn voedsel krijgt hij insecticiden naar binnen en vele jonge dieren worden het slachtoffer van landbouwmachines, bij voorbeeld van maaimachines in de hooilanden.

                    #34475
                    dierenvriend36
                      • Offline
                        • Berichen:3729
                        • ★★★★★
                        • Expert

                      insecten

                      Insecten zijn een klasse van de geleedpotigen. Met 950.000 beschreven soorten is het verreweg de grootste groep van dieren: Alle andere soorten dieren bij elkaar zijn nog niet zo soortenrijk als de insecten; ongeveer 70% van de bijna 1 miljoen beschreven diersoorten behoort tot de insecten. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt.

                      Insecten leven op het land en in zoet water, slechts enkele soorten leven in zee, maar hier nemen de kreeftachtigen de plaats van de insecten vrijwel volledig in. Sommige insecten spelen een directe rol in het leven van de mens, zoals bij het overbrengen van ziekten als vector, het verzamelen van honing, of door het opeten van de oogst, maar ook door de bestuiving van voedingsgewassen. De wetenschap die zich met de bestudering van insecten bezighoudt is de entomologie.

                      Insecten zijn eenvoudig van andere geleedpotigen te onderscheiden door de vrij specifieke lichaamskenmerken. Er zijn zowel nuttige insecten die op grote schaal worden gekweekt als schadelijke soorten die als plaag worden beschouwd, een aantal soorten insecten wordt gegeten of gebruikt voor de voedselbereiding. Insecten kunnen met elkaar communiceren met geurstoffen of door een bepaald gedrag te vertonen. De voortplanting en ontwikkeling kent door het enorme soortenaantal een zeer breed scala aan uiteenlopende variaties, net als de verschillende methoden van camouflage of verdediging

                      #34476
                      poldermeisje
                        • Offline
                          • Berichen:14895
                          • ★★★★★
                          • Expert

                        De jakhalzen vormen een groep van middelgrote hondachtigen uit het geslacht Canis, waartoe ook de hond, de coyote, de wolf, de rode wolf en de Ethiopische wolf. behoren. Jakhalzen leven in Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Europa. Er zijn drie soorten: de goudjakhals , de zadeljakhals, en de gestreepte jakhals.Jakhalzen zijn slanke, middelgrote hondachtigen met lange poten. Met hun goed ontwikkelde gehoor en reukzin kunnen ze van verre voedsel vinden. Hoewel ze een reputatie van aaseters hebben, jagen ze ook op kleine zoogdieren tot de grootte van een haas of een antilopekalf, vogels en reptielen, en zijn ze niet van aas afhankelijk. Ze eten zelfs vruchten en insecten. Tijdens het jagen kunnen ze samenwerken met andere jakhalzen, voornamelijk hun partners. Ze zijn voornamelijk actief in de schemering en de nacht.Jakhalzen zijn monogaam. Ze leven in groepjes. Jongen blijven zo’n twee jaar bij de groep, en helpen mee met de zorg voor pasgeboren jongen. Jakhalzen bakenen een territorium af door urine en uitwerpselen achter te laten op opvallende plaatsen. Leden van een groep houden onderling contact met lange huilen.

                        Jakhalzen leven in open of met enkele bomen begroeide graslanden. Ook weten ze te overleven in de buurt van menselijke nederzettingen. Doordat ze zich ook rond slachthuizen en op begraafplaatsen wagen om daar naar voedsel te zoeken, werden ze door de Oude Egyptenaren geassocieerd met de dood. Anubis, de Egyptische god van de dood, werd dan ook afgebeeld met de kop van een jakhals.

                        #34477
                        dierenvriend36
                          • Offline
                            • Berichen:3729
                            • ★★★★★
                            • Expert

                          kolibrie

                          Kolibries zijn een familie van vogels uit de orde gierzwaluwachtigen. Er zijn 325 tot 340 soorten, die worden onderverdeeld in de onderfamilies Phaethornithinae (met 34 soorten in zes geslachten) en Trochilinae, die de typische kolibries omvat. Het genencentrum van de kolibries ligt in Zuid-Amerika. Daar komen ook de meeste soorten voor

                          #34478
                          poldermeisje
                            • Offline
                              • Berichen:14895
                              • ★★★★★
                              • Expert

                            Lijsters zijn een grote familie van kleine tot middelgrote zangvogels met goed ontwikkelde zang. De familie omvat onder andere de echte lijsters, tapuiten, roodstaarten en de roodborst.
                            Voedsel zoeken ze dikwijls op de grond. Ze pikken naar oppervlakteprooien zoals insecten, spinnen, slakken en andere ongewervelden. Ook graven ze bodemprooien op zoals regenwormen en larven. Daarnaast eten ze bessen en fruit (appels, peren). De zaden worden onverteerd uitgepoept.
                            Het nest wordt doorgaans hoog in een boom gebouwd van gras en twijgen en wordt aan de binnenkant bedekt met een laag vochtige grond. Het voedsel bestaat ’s zomers uit insecten, wormen en slakken, terwijl de vogel in de winter voornamelijk vruchten zoals bessen eet. Veel grote lijsters trekken in de winter vanuit Nederland naar het zuiden, terwijl vogels uit het noorden en oosten van Europa juist in West-Europa overwinteren. http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_park_bos/Grote_Lijster_Turdus-viscivorus.html

                            #34479
                            dierenvriend36
                              • Offline
                                • Berichen:3729
                                • ★★★★★
                                • Expert

                              mier

                              Mieren zijn een groep van kolonie-vormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen. Mieren hebben zich kunnen aanpassen aan zeer verschillende leefomgevingen; waar ze voorkomen zijn mieren de dominante levensvorm op de bodem. Geschat wordt dat de totale biomassa van mieren groter is dan die van alle andere dierensoorten op aarde. Omdat mieren overal ter wereld voorkomen (behalve Antarctica), zijn ze één van de succesvolste diergroepen.

                              #34480
                              poldermeisje
                                • Offline
                                  • Berichen:14895
                                  • ★★★★★
                                  • Expert

                                Nijlpaarden leven in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze leven op plaatsen waar veel water en plantengroei is. Ze zijn dol op diep water met riet en graslanden eromheen. Er leven nu ongeveer 157.000 nijlpaarden in het wild. Nijlpaarden zijn grazers. Ze vinden grassen die op het land groeien lekkerder dan waterplanten. Daarom gaan ze vaak op zoek naar weilanden. Dit doen ze meestal ’s nachts. Ze eten ook knollen, wortels en bladeren. Een nijlpaard moet elke dag veel eten. Hij eet dagelijks wel 70 kilo. ’s Nachts zien ze niet zoveel. Daarom volgen ze poepsporen. Net als Kleinduimpje met brood deed, poepen nijlpaarden op weg naar hun voedsel. Zo kunnen ze de weg terug vinden. Soms lopen ze wel 30 kilometer in één nacht op zoek naar eten. Meestal zoeken ze langs de oevers. Maar soms ook wel 3 kilometer van de oevers af.
                                Wist je dat
                                • … het soms net lijkt alsof een nijlpaard bloed zweet? Dit is echter niet waar. In het zweet van het nijlpaard zit een rode kleurstof. Daarom lijkt zijn zweet een beetje op bloed.
                                • … nijlpaarden krokodillen afschrikken door ze uit te dagen? Ze laten dan een nijlpaardenjong in de buurt van een krokodil. Wanneer de krokodil te dichtbij komt, snelt de moeder op de krokodil af. De krokodil schrikt dan zo, dat hij niet meer terug durft te komen.
                                • … er een Afrikaanse legende is over waarom een nijlpaard geen haar heeft? Heel vroeger zou hij prachtig lang haar hebben gehad. Hij was hier erg trots op. Zo trots dat hij zelfs tegen de haas zei dat deze maar lelijk haar had. De haas werd heel boos hierom. Daarom stak hij het haar van het nijlpaard in brand, toen deze lag te slapen. Het nijlpaard was toen helemaal kaal. Hij schaamde zich zo voor zijn lijf dat hij vanaf dat moment onder water leeft.

                                #34481
                                dierenvriend36
                                  • Offline
                                    • Berichen:3729
                                    • ★★★★★
                                    • Expert

                                  olifant

                                  De olifanten vormen een familie uit de orde der slurfdieren, waartoe de grootste hedendaagse landzoogdieren behoren. Grotere landzoogdieren hebben bestaan, maar zijn uitgestorven. Het woord olifant komt van het Italiaanse elefanti, dat weer uit het Arabisch werd overgenomen van El-Hanti. De Arabieren namen het woord over van de Indiërs. Het Hindi woord hanti komt van het Sanskriet hantis (hij heeft grote handen ofwel voeten): olifant.

                                  Olifanten onderscheiden zich van andere dieren doordat ze een lange slurf bezitten, die zij als grijporgaan gebruiken, bijvoorbeeld om voedsel op te pakken en zich met water en zand te bestrooien.

                                  Een mannetje wordt stier of bul genoemd en een vrouwtje koe.

                                  Olifanten leven in matriarchale groepen, bestaande uit enkele volwassen koeien met hun onvolwassen kalveren. Volwassen bullen leven voornamelijk solitair en voegen zich alleen bij de groep om met geslachtsrijpe koeien te paren. Tijdens de paartijd raakt een bul, door hormonale veranderingen, zodanig opgewonden dat hij onberekenbaar en daardoor zeer gevaarlijk wordt.

                                  Volwassen olifanten bereiken vaak een gewicht van 3 tot 5 ton bij een schofthoogte van ongeveer 3 meter. Uitschieters zijn mogelijk; de zwaarste olifant woog ongeveer 12 ton, maar dit was niet de grootste olifant. Dit record werd behaald door een bul die meer dan 4 meter hoog was met een gewicht van ongeveer 8 ton.

                                  Olifanten hebben in principe geen vijanden, de enige uitzondering hierop vormt de mens. Afgedwaalde kalveren en zieke olifanten vallen af en toe wel ten prooi aan roofdieren. Dit komt echter zelden voor omdat olifanten enorm krachtige dieren zijn en een aanval makkelijk kunnen weerstaan. Hierdoor gaat zelfs de leeuw de olifant liever uit de weg.

                                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 28)
                                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.