hypotheek afgelost wat nu?

Forum Vragen en antwoorden Geld, lenen, hypotheek hypotheek afgelost wat nu?

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Auteur
  Berichten
 • #13576
  Avatarsandokan
  • Offline
   • Berichen:3
   • Beginner

  Mijn hypotheek is afgelost, en wil deze te gelde maken. Wij zitten er aan te denken om iets te kopen in het buitenland wat we in het hoofdseizoen willen verhuren om iets van de kosten terug te krijgen. Wat is financieel de beste oplossing? Huis verkopen, hier iets huren(kost geld) en het geld gebruiken om iets te kopen in het buitenland. In me woning blijven zitten en daar iets huren(dan maak ik mijn hypotheek niet te gelde) Een woz krediet nemen? Een opeethypotheek nemen(als dat nog mogelijk is)? Kortom wie kan ons advies geven of heeft een andere oplossing?
  Met vriendelijke groet Edy.

  #48632
  AvatarKurtalan
  • Offline
   • Berichen:1063
   • ★★★★
   • Bedreven

  Hoi Edy, ik weet niet wat je precies bedoelt met “je hypotheek te gelde maken”. Je hebt hem afgelost dus houd je een smak geld over, toch? Ik heb mijn hypotheek ook afgelost en dacht er eerst net als jij eerst over om nu een huis in het buitenland te kopen. Ben ook wezen kijken en zag een heel leuk stulpje. Maar na lang nadenken besloot ik het niet te doen. Mijn overwegingen en conclussies waren de volgende:

  -Je zit als je het doet altijd aan dat huis gebakken en komt er niet meer toe ergens anders op vakantie te gaan.
  -Je moet dat huis ook onderhouden, dus schilderen is het minste dat je om de 10 jaar moet (laten) doen.
  -Ook al neem je een toezichthouder,die je moet betalen, dan garandeert dat je nog niet dat je huurders verantwoord met jouw kostbare bezit omgaan en dat de toezichthouder zijn taak ook naar behoren uitvoert.
  -Je zit toch met kosten, o.a. onroerendgoedbelasting, stroom, gas, water, riolering, vuilophalen, tv/pc/telefoon/schotel abonnement en aansluiting + dat je niet weet wanneer en hoeveel die kosten stijgen en of dat land andere dingen verzint om je een poot uit te draaien.
  -Als je ziek wordt wil je liever in een Nederlands ziekenhuis liggen dan in een buitenlands.
  -Misschien mag je maar een beperkte tijd in het land van jouw keuze doorbrengen als zijnde een toerist en niet een ingezetene. Ik bedoel niet de 90 dagen zelf die een toerist doorgaans in het buitenland mag verblijven maar Turkije heeft nu bv een nieuwe wet dat je die 90 dagen maar, ik meen, 1 keer per half jaar mag opsouperen. Verblijf je daar dus bv 3 maanden achter elkaar dan mag je er de volgende 3 maanden niet komen. Goed informeren dus hoe het met “jouw” land zit.

  Hier iets huren is hartstikke duur en wordt ieder jaar zoveel procent duurder. Van een WOZ krediet of een opeethypotheek weet ik niets af dus kan je daarin niet adviseren.

  Voor mijzelf heb ik besloten alleen te huren in het buitenland en dat bevalt me tot nu toe prima.

  #48633
  Avatarsandokan
  • Offline
   • Berichen:3
   • Beginner

  Beste kurtalan, Met het te gelde maken bedoel ik het volgende: Mijn hypotheek is afgelost en bezit dus kapitaal, maar als ik niets doe zit het vast in stenen. Het voordeel is dat ik vrij woon, dus geen maandelijkse lasten meer heb, en wat ruimer kan leven. Als ik mijn huis verkoop heb ik wel geld om vrij te besteden en iets terug te kopen in het buitenland, maar zal ik toch iets terug moeten huren of kopen om te wonen in nederland. ( Ik wil n.l. gedeeltelijk in het buitenland en nederland wonen.) Een andere optie is om gewoon in mijn woning te blijven zitten en van het geld wat ik normaal kwijt was aan hypotheek nu te gebruiken om in het buitenland iets te huren. voordeel is dat ik in mijn oude vertrouwde huis blijf wonen, nadeel is dat in dit geval mijn kapitaal in de stenen blijft zitten en bij mijn overlijden mijn zuur verdiende kapitaal naar de erfgenamen gaan. Nou gun ik ze alles, maar a. ze hebben het niet nodig en b. Ik heb er 45 jaar hard voor gewerkt dus ik gun mezelf ook wel wat. Met een opeet hypotheek of krediethypotheek of wozkrediet gebruik je je woning als onderpand en kan daar mee geld genereren van de bank (meestal de executie waarde van de woning) Dat geld kun je vrij besteden aan wat je wil. Je betaald dan rente over het opgenomen bedrag. Je gaat dus als het ware je eigen woning opeten. Voordeel is ook dat je in je eigen woning kunt blijven wonen. (google maar eens naar dit soort hypotheken) Snap je een beetje mijn dilemma? Maar wat je zegt, als je koopt in het buitenland komt er ook heel wat op je af en is het inderdaad mischien verstandiger om te huren. Advies inwinnen bij een financieel adviseur is mischien ook een optie. In iedergeval bedankt voor je moeite en aandacht! M.v.g. Edy.

  #48634
  AvatarKurtalan
  • Offline
   • Berichen:1063
   • ★★★★
   • Bedreven

  Hoi Edy, wat je zou kunnen doen is eerst eens een woning in het buitenland huren. Dan kan je eerst eens zien of het je eigenlijk wel bevalt langere tijd uit Nederland weg te zijn en of je het met de buitenlanders goed kunt vinden. Vakantie vieren in het buitenland is toch wel net ietsje anders dan er te wonen, zelfs al zou dat niet het hele jaar zijn. Als je er (semi)permanent woont worden er door de buren gewoon eisen aan je gesteld waar vakantiegangers niet mee te maken hebben. Ik spreek uit ervaring. Toen ik koopplannen had heb ik een advocaat ingeschakeld die voor ca €650 een en ander voor me heeft uitgezocht, bv of het gebouw waarin ik een appartement wilde kopen niet gebouwd was zonder bouwvergunning, dus illegaal. In zo’n geval kan de gemeente op een dag besluiten het gebouw af te laten breken en ben jij je geld kwijt. Jammer van dat geld maar beter 650 weg dan dat je voor tien- of honderdtallen duizenden het schip ingaat. Ik had toen ook plannen om in ieder geval een pied a terre in Nederland te houden waar ik de zomer door kon brengen en mijn huis in het buitenland kon verhuren. Achteraf ben ik heel blij dat ik niets gekocht heb al vind ik het toch nog steeds spijtig van dat leuke appartement waar ik wel verliefd op was.
  Maar nu ben en blijf ik vrij en heb al die zorgen en beslommeringen niet. Wat ook een punt is, is of het huis van je keuze ten alle tijde goed bereikbaar is. Daar waar ik iets wilde kopen landden alleen in de zomer vliegtuigen op een redelijke afstand (ca. 100 km). De rest van het jaar was je aangewezen op een luchthaven die zo’n 400 km verderop lag en waarbij je meestentijds ook nog eens eerst op een grotere luchthaven voor moest overstappen. Dan moest je eerst met een taxi naar het busstation, dan die hele reis met een bus die maar 4x per dag ging en in je woonplaats weer met een taxi naar je huis. Een mijl op zeven dus.

  Huren is stukken makkelijker. Als er problemen met de voorzieningen en het onderhoud zijn moet de eigenaar ze oplossen en niet jijzelf.
  Wat je over de financiering schrijft begrijp ik; dat geldt voor mij natuurlijk ook allemaal, maar toch heb ik besloten in mijn eigen huis hier te blijven zitten (en in het buitenland alleen te huren van het bedrag dat ik anders maandelijks aan de hypotheek uitgaf) totdat ik óf naar een verzorgingstehuis moet óf dood ga.

  Bezint eer ge begint.

  #48635
  jeroenjeroen
  • Offline
   • Berichen:1992
   • ★★★★★
   • Expert

  Misschien eens praten met (verschillende!) financiële adviseurs? Ik denk dat je daarna wel een impressie hebt wat verstandig is of niet.


  ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

  #48636
  jeroenjeroen
  • Offline
   • Berichen:1992
   • ★★★★★
   • Expert

  Nog een aanvulling;
  Ik denk dat ook van belang is wat je maandelijks over houd op dit moment. Dus stel dat is 700,- dan kan je van een deel daarvan (ik zou niet alles doen) weer een lening (hypotheek) afsluiten. Bijvoorbeeld van 500,-

  Maar doe dat alleen als je ‘weet’ dat dit ook de komende jaren zo zal zijn (ga niet veel risico’s nemen lijkt mij…)

  Stel dat je dan 100.000 kan lenen daarmee (noem maar even iets), dan denk ik dat je daar leuk mee moet investeren, in een vakantiehuisje in NL bijvoorbeeld waar je dan leuk rendament over kan hebben (8%) en daarvan ga je dan deels de hyptoheek weer mee aflossen en deels op vakantie of camper huren.

  Ik zou het denk ik zo investeren (dus in een vakantiewoning in NL)

  Je huidige huis verkopen zou ik niet doen:
  – je kan nooit meer zo goedkoop wonen als nu
  – huizenmarkt is niet optimaal om nu te verkopen (denk toch paar procent minder waard dan 3 jaar terug of niet?)

  Het is alleen de vraag of een bank jou een lening (hypotheek) wil doen voor een vakantiewoning… (want dat is het eigelijk). Meestal krijg je alleen een hypotheek voor je 1e huis (meen ik).

  al met al, praat eens met adviseurs. (van je bank, maar ook zzp-ers of kleinere firma’s. Praat met verschillende om zo voor jezelf een mening te vormen)


  ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

  #48637
  AvatarNALLETJE
  • Offline
   • Berichen:2
   • Beginner

  Ik ben van plan om mijn hypotheek snel af te lossen maar ik hoor steeds meer negatieve comentaren hierover.
  Bijvoorbeeld ik schiet hier niets op. En bovendien als ik de hypotheek over 10 jaar afloost dan moet ik een grote deel van mijn salaries terug te betalen aan de belastng. Klop dat?
  Hoe zit het nu bij jullie???
  Gr.

  #48638
  AvatarNALLETJE
  • Offline
   • Berichen:2
   • Beginner

  @NALLETJE wrote:

  Ik ben van plan om mijn hypotheek snel af te lossen maar ik hoor steeds meer negatieve comentaren hierover.
  Bijvoorbeeld ik schiet hier niets op. En bovendien als ik de hypotheek over 10 jaar afloost dan moet ik een grote deel van mijn salaries terug te betalen aan de belastng. Klop dat?
  Hoe zit het nu bij jullie???
  Gr.

  ik wil ook nog weten hoe het zit met het over evern emen van een andere hypotheek binnen de zelfde bank.
  ik heb een bankspaarplus hypotheek en ik wil toch naar de lineare hypotheek overstappen.

  Ongeveer een jaar geleden had ik van mijn oude hypotheek delta lloyd overgestap naar de nationale nederlanden. Er waren toen behoorlijk kosten aan gebonden.
  zou deze keer ook zo het geval zijn???

  ik kan nu merken dat ik erg weinig aan de hypotheek adviseurs heb. Jammer is dat. ze geven veel informatie maar toch elke keer heb ik het gevoel dat ik een hypotheek heb die niet voldoet aan mijn wensen…..
  Graag advies….

  #48639
  AnnetteAnnette
  • Offline
   • Berichen:8991
   • ★★★★★
   • Expert

  Tja mensen, jullie geven echt te weinig informatie.

  Tegenwoordig geeft de Rabobank (sorry, ik werk er) een advies dat verder gaat dan een sommetje wat je lasten worden. Er wordt ook in meegenomen wat er gebeurt als je in de ww komt, arbeidsongeschikt raakt, met pensioen gaat etc. Bij het bekijken van wat verstandig is zijn meer gegevens dus echt nodig: hoe oud ben je, wat is er al geregeld op bovenstaande risico’s? Hoe is je pensioen geregeld, heb je nog spaargeld of ander vermogen. Maar dan nog heb je alleen inzicht in je financieële gegevens. Daarnaast moeten je emotionele overwegingen worden meegenomen.

  En voor wat betreft je nalatenschap: denk na over een testament, waarin je zelf bepaalt aan wie je je vernmogen nalaat, Dat kunnen ook heel goed goede doelen zijn. Hierover kun je weer het beste een notaris raadplegen.

  Als je overstapt van de ene naar een andere hypotheekverstrekker zul je altijd behoorlijk kosten maken, want je zult altijd naar een notaris moeten voor het opstellen van een hypothecaire inschrijving (akte). Daarnaast worden er altijd afsluitkosten gerekend, en soms zelfs een vergoedingsrente omdat je vervroegd de hypotheek elder aflost.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.