Innovatie LA schaatsen

Forum Vragen en antwoorden Sport Innovatie LA schaatsen

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #13606
  AvatarMokum_3
  • Offline
   • Berichen:2
   • Beginner

  Goedemiddag allen,

  Voor mijn opleiding Sportmarketing aan de Hogeschool van Amsterdam heb ik de opdracht gekregen om een klein “adviesplan” te schrijven voor de KNSB waarin ik ideeën moet aandragen om het lange afstandschaatsen (3, 5 en 10km) aantrekkelijker te maken. Dit is de opdracht omschrijving in een notendop, onderaan het bericht heb ik een wat uitgebreidere beschrijving toegevoegd.

  Nou vroeg ik mij af of jullie zo snel wat ideeën hebben om het lange afstandschaatsen aantrekkelijker te maken voor een groter publiek. Denk hierbij aan veranderingen zodat de sport spectaculairder wordt, dat er meer activiteiten om het schaatsen zelf heen zijn of zelfs veranderingen in de regels.

  Een paar kleine ideeën wat mij zelf wel leuk leek zijn:
  – Net zoals bij het darten dat de schaatsers “opkomen” met een nummer die zij zelf hebben gekozen. Beetje show element erin gooien.
  – Net zoals bij het (baan)wielrennen een spreker/omroeper die de stand van zaken op een enthousiaste manier bekend maakt aan het publiek. Ronde tijden, liggen ze op schema, publiek opzwepen etc.

  Daarnaast leek het mij ook interessant om een tweede scherm a la Eredivisie Live te lanceren waarop vele statistieken kunnen worden gevonden en waarop de kijker zelf ook interactief bezig kan zijn. Wat blijkt, dit bestaat al:http://tinyurl.com/9zmo4p7

  Ik vraag jullie niet om totaal uitgewerkte ideeën, want dat is natuurlijk mijn taak maar ik ben wel benieuwd of jullie ideeën hebben die wellicht interessant zijn, kortom: Een kleine brainstormsessie!

  Ik ben erg benieuwd naar alle input!

  Opdracht:

  Het lange afstandschaatsen (3,5 en 10 km) is voor het mediasportpubliek niet bepaald
  aantrekkelijk en spectaculair. Hierdoor is deze sport minder attractief voor sponsors. Zo
  schrapte de Noorse schaatsbond vorig jaar bij nationale (allround-)kampioenschappen de
  langste afstanden. De 10 kilometer voor mannen en de 5 kilometer voor vrouwen verdwenen en maakten plaats voor een soort ‘mass-start’, waarbij er meerdere schaatsers tegelijkertijd de baan opgaan.

  Opdracht B: Werk een adviesplan uit voor de KNSB waarin je ideeën aandraagt om het
  lange afstand schaatsen (3, 5 en 10 km) te transformeren naar een mediasport op basis van aanpassingen van:
  – de regels en gewoonten van het spel (content) tbv het medium (channel)
  – spectacularisatie tbv de kijkers (clients) door: spanning en ‘competitive balance’, verhoging prestatieniveau en moeilijkheidsgraad, wedstrijd sneller en dynamischer maken en randgebeuren/amusementswaarde.

  #48818
  jeroenjeroen
  • Offline
   • Berichen:1998
   • ★★★★★
   • Expert

  Waarom zou dit nu niet aantrekkelijk zijn voor het “mediasportpubliek” ? Omdat het te lang duurt? Dan kijken we toch de samenvatting…

  Laat anders de eerste helft in de binnenbaan schaaten en de laatste helft in de buitenbaan, zo kan je 2 wedstrijden op 1 schaatsbaan tegelijk laten starten.


  ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

  #48819
  AvatarMokum_3
  • Offline
   • Berichen:2
   • Beginner

  Inderdaad onder andere omdat het voor veel mensen te lang duurt en het slechts “rondjes schaatsen” is en “steeds hetzelfde”. Het zou dodelijk zijn voor de sport als tegenwoordig alleen nog maar de samenvatting wordt bekeken door mensen. Voor sponsoren en de overige stakeholders is het van groot belang om zoveel mogelijk kijkers te hebben die de ritten live bekijken. Simpelweg omdat ze dan het meest in beeld zijn.

  De laatste jaren is er een trend zichtbaar dat het shorttrack steeds populairder wordt in vergelijking met de lange afstanden. Dit komt omdat de ritten kort zijn en mede daardoor veel spektakel bevatten. Daarnaast wordt er met meer mensen tegelijkertijd geregeld wat bijdraagt aan het amusement.

  Voor het lange afstand schaatsen is het uitkijken dat het straks niet alleen nog maar interessant is voor ouder publiek maar dat het ook nog steeds nieuwe doelgroepen weet te bereiken. Vandaar mijn vraag.

  Persoonlijk zat ik ook te denken aan een kwartet-start. Op deze manier kunnen er vier schaatsers tegelijk in de baan, aan beiden kanten van de baan 2 personen. Misschien gebeurd er dan meer op de baan wat het aantrekkelijker maakt.

  Er zijn momenteel ook al experimenten met een “massa-start”. Hierbij starten meerdere rijders allemaal tegelijk en zijn er geen regels meer mbt tot de binnen- of buitenbocht. Hierdoor begint het dan wel meer op een kleine marathon te lijken want daar wordt de “massa-start” al gebruikt.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.