Is de aanspreek norm van meneer leeftijd gericht en of aandacht gericht enz?

Forum Vragen en antwoorden Overige / diversen vragen Is de aanspreek norm van meneer leeftijd gericht en of aandacht gericht enz?

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door jeroen jeroen 1 jaar, 10 maanden geleden.
Dit onderwerp is 390 keer gelezen

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #86360
  Avatar
  Stoerboytje
  • Offline
   • Berichen:3
   • Beginner

  Hoi ,

  Qua uiterlijk zag ik ervandaag op mijn top uit weer zon dag dat ik een zichtbare babyface had. Maar voor de rest had ik nogal wat pech ten eerste zei een man die bij de jumbo ook werkte wat in het oor van de cassiere blijkbaar moest ik me plastic tasje even tonen waar 5 kruidvat energie blikjes aanzaten toen had ik het idee omdat scholieren de rugtasjes neer moeten leggen  dat ik te jong werd ingeschat dus ruim onder de 18 en als boefje werd gezien.  Bij een ups punt werd bij afhaal (de eerste keer ooit) geen legitimatie aan mij gevraagd  vond ik al vreemd lijkend dat ik onder de 14 werd geschat en geen ID kaart dan zou kunnen tonen of ze was het vergeten. Als je deze 2 situaties samen zet lijkt het dat ik veelste jong werd geschat. Nu verder met vandaag toen ik naar huis wou krijg ik me dunne hangslot niet meer los van me bikey echt frustrated. Sleuteltje brak naar bijna 10 min.  toen gevraagt om een scherpe snoei schaar of knijptang Bij de ah, gall & fall en een grenze winkel de bewaker had ook geen gereedschap maar zei een beetje duidelijk misschien dat jou matties je wel kunnen helpen met gereedschap ofzo toen vroeg ik het zelfs nog aan een vuilnisman die toevallig er was die noemde mij eveneens als de man op de markt die bijna wegging gewoon een Jongen door de laatste werd ik na wat meer aandringen al doe ik dat vrij rustig als tip gegeven om bij de gemeente te proberen.

  Het kan natuurlijk beïnvloedbaar dat ze daar al gauw denken dat je ouder bent dan 18. Iedergeval noemde de vrouw achter de balie mij alleen een keer meneer zijn fietsslot… tegen over de collega die in de kamer achter haar zat. Die kwam wel op het idee van een zaag.

  Ik werd toen ik naar me fiets liep omdat het donker is weer aangesproken door het zelfde irritante ventje van 13/15 jaar ofzo met meneer die schatte mij de vorigevkeer namelijk blijkbaar boven de 18 want zonder leeftijd controle vroeg hij of ik peuken kon halen ik vond dat nogal raar aangezien ik 14 jr nog zeker 2 op de 10x geschat word en zelfs 12/13 bij elkaar wel 2x 18/19 max 2x van de 10x

  Het is een heel verhaal dus ik maak de vragen nu duidelijk!

   

  1 iemand die je meneer noemt schat die je vaak ouder dan 18 of kan stoer uitzien meespelen!

  2 : mensen die mij jongen noemen schatten die je vaak jonger in dan als ze je meneer noemen?

  3. Lijkt het dat ik gelijk heb dat de leeftijd schattingen nogal wat breed is?

  #86362
  jeroen
  jeroen
  • Offline
   • Berichen:1989
   • ★★★★★
   • Expert

  1: meneer zeg je normaal uit beleefdheid. Dus winkeliers/kassa-medewerkers e.d. zullen die term sneller gebruiken omdat ze beleefd overkomen. Ze kunnen ook “jongeman” zeggen, maar dat klinkt niet bij iedere zin goed… Ik zou er niet al te veel achter zoeken wat betreft je leeftijd

   

  2: Als ze tegen je zeggen ‘jongen’ of ‘jongeman’ dan denk ik dat ze je inderdaad wat jong inschatten (of wellicht op je leeftijd; 14). Ze vinden ‘meneer’ dan niet passend. Maar ja… dat is allemaal gissen natuurlijk.

   

  3: leeftijd schatten is ontzettend lastig. In de horeca wordt van barpersoneel gevraagd om de mensen 25jaar of ouder te schatten, dan mogen ze alchohol aanbieden. Lukt het niet om ze op die leeftijd te schatten dan is het twijfelgeval en moet je legitimatie vragen. Dit terwijl de grens 18 jaar is… dat wil dus zeggen dat je (op die leeftijd) er met schatten toch soms wel zo’n end uit elkaar kan zitten.


  ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

  #86363
  Avatar
  Stoerboytje
  • Offline
   • Berichen:3
   • Beginner

  @jeroen

  Dank voor je reactie.

  Even terugkomend op dat ik 2 weken geleden voor het eerst ooit een doos ophaalde met tijdschriften erin bij een UPS punt vraag ik me serieus af of die vrouw vergeten was naar een legitimatiebewijs tevragen of dat ze me daadwerkelijk iets jonger dan 14 schatte? Op het forum word ik zeker de helft jonger dan 14 geschat vaak 12 a 13 alleen als ik mensen die ik niet goed ken vraag te schatten via een direct message op instagram word er door enkel 1 persoon gereageerd die dan hoger inzet dat ik normaal word geschat 19/20 jr is bijna niet mogelijk maar als je het via die weg vraagt word ik dus hoger ingeschat. Dus mijn vraag is of het klopt dat als ik ergens rondloop zonder dat er een minium leeftijd aanhangt dat ze mij jonger schatten dan als ik mensen persoonlijk aanspreek om het teschatten omdat ze dan misschien denken dat je ouder bent er iets achter zit?

  #86364
  jeroen
  jeroen
  • Offline
   • Berichen:1989
   • ★★★★★
   • Expert

  Dus mijn vraag is of het klopt dat als ik ergens rondloop zonder dat er een minium leeftijd aanhangt dat ze mij jonger schatten

  Dat zou kunnen, dat kan alleen jij beantwoorden vanuit je ervaringen. Maar maak er niet zo’n issue van. Boeie toch als ze je 2/3 jaar jonger schatten? Niet zo van wakker liggen , als je 40 bent ben je blij als ze je jonger schatten 🙂

  dan als ik mensen persoonlijk aanspreek om het teschatten omdat ze dan misschien denken dat je ouder bent er iets achter zit?

  Misschien dat mensen je niet willen kwetsen, en -ik vermoed- dat mensen denken dat ze jeugdige jongens/meisjes mogelijk kwetsen als ze die jonger in schatten dan dat ze zijn. (zelf nooit problemen mee gehad). Denk dat ze daarom maar liever veilig zitten en je hogere leeftijden te horen krijgt. Zelfde als jij misschien de leeftijd van een oudere man of vrouw zou moeten schatten, je zou dan waarschijnlijk lager zitten…


  ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.