Is vis ook vlees?

Forum Vragen en antwoorden Overige / diversen vragen Is vis ook vlees?

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
  • Auteur
    Berichten
  • #12465
    jeroen
      • Offline
        • Berichen:2004
        • ★★★★★
        • Expert

      Laatst zaten wij vis te eten en toen zei ik ‘lekker vlees’ waarop werd gezegd dat vis geen vlees is…

      Maar is dat eigelijk wel zo? Waarom is vis geen vlees? Wat is ‘vlees’, het stuk onder de huid van een dier? Dan is vis toch ook vlees?

      Kip is toch ook vlees? Waarom is vis dan geen vlees?

      Ik ben benieuwd naar jullie reacties


      ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

      #14110
      Ben Thijse
        • Offline
          • Berichen:2
          • Beginner

        😀 Helemaal mee eens als je het zo bekijkt. maar het blijft wel lekker een scholletje op zijn tijd :mrgreen:

        #14111
        Carcelia
          • Offline
            • Berichen:19
            • ★★
            • Gevorderd

          Hoi Jeroen,

          Wat mij betreft is het ook gewoon vissenvlees hoor. Waarom niet? haha
          En bijna elk visje is wel lekker en vleesje en kippie.

          Groetjes,
          Carla

          #14112
          danit
            • Offline
              • Berichen:2
              • Beginner

            Het verschil tussen vlees en vis is heel onduidelijk en hangt af van het standpunt van waaruit men de zaak bekijkt:

            Culinair
            Het verschil tussen vlees en vis is niet zozeer welk lichaamsdeel het betreft, maar of het bij de hoofdmaaltijd resp. als voorgerecht dan wel los van een maaltijd bij het ontbijt wordt gegeten. In het ergste geval spreekt men van vissenvlees. Vooral de walvis is een twijfelgeval; deze wordt tot de vissen gerekend (hoewel eigenlijk een zoogdier). Ook bij de haring is sprake van twijfel, deze wordt meestal tot de snacks gerekend. In 1812 besliste Napoleon op St. Helena dat de sardine voortaan als vlees beschouwd moest worden. Een dictatoriale beslissing waar wij inmiddels op zijn teruggekomen. Zijn beslissing was het gevolg van de hoge belastingen die op vis geheven werden.
            Dierkundig
            Alles wat aan een dier zit is vlees, alles wat aan een vis zit is vis. De in onze streken bekendste uitzondering is hier de aardworm, die tot vlees wordt gerekend, maar eigenlijk vlees noch vis is. Maar ook de tomaat kan niet tot vlees gerekend worden, hoewel een bepaalde soort als vleestomaat aangemerkt wordt. Een ander voorbeeld is de vleermuis, die aan een kruidachtige plant hangt, en niet verwant is aan de muis en de aubergine, maar die toch tot vlees wordt gerekend. Deze definitie is helaas niet eenduidig.
            Plantkundig
            Noch vlees noch vis zijn plantkundige termen. Wel is het zo dat vlees uitsluitend betrekking heeft op dieren die over het algemeen niet in zee voorkomen, terwijl vis betrekking kan hebben op alle eetbare delen van een vis.
            Cultureel
            Het verschil tussen vlees en vis is merkwaardig genoeg in bijna alle culturen gelijk.
            De essentie
            Vis is alle eetbare delen van vissen, die bij de visboer in de winkel liggen. Vlees is daarentegen alle andere delen van dieren bij de slager. Dit maakt de indeling eenvoudig en eenduidig (maar, zie “supermarkt”, waar alles weer door elkaar gegooid wordt.)

            #14113
            jeroen
              • Offline
                • Berichen:2004
                • ★★★★★
                • Expert

              Kijk, duidelijke uitleg! Leuke weetjes. Bedankt.


              ”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!

              #14114
              Shopaholic
                • Offline
                  • Berichen:488
                  • ★★★
                  • Competent

                Voor mij is het allemaal 1 pot nat, als het smaakt!

              6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
              • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.