Een bol knoflook kan droog en koel (opgehangen of in een open pot of bus) meestal wel enige weken of zelfs maanden bewaard worden.
Waarschuwing: Zelf knoflook (die dreigt te verdrogen of waar de tenen van uit beginnen te lopen) inmaken in olie is niet verstandig er kan schadelijke bacteriegroei in ontstaan.
Tip: Vries – een overschot aan – knoflook in.
Pel eerst alle tenen. Doe de tenen in een verpakking die geen geur door laat. Dat is bijvoorbeeld een (schoongemaakte lege) glazen jampot met vacuümdeksel. Draai de deksel vast, maar niet te vast.
Vries de pot met knoflook op een veilige plek (ergens achteraan in een hoekje van de vriezer) in.
Tip: Als er een risico bestaat dat de pot kapot kan vallen (bijvoorbeeld in een grote vrieskist of als er kinderen in de vriezer rondscharrelen) verpak de pot met knoflook dan in een plastic diepvriesdoos.
Gebruik:
Let op: Gebruik de diepvriesknoflook niet in koud bereide gerechten die lang van te voren gemaakt of bewaard worden (zoals bijvoorbeeld knoflookmayonaise). Ontdooide knoflook bederft namelijk veel sneller dan verse knoflook.
In gerechten die voldoende verhit worden is er geen verschil tussen verse en diepvries knoflook.
Haal steeds (zo snel mogelijk) zoveel diepgevroren tenen uit de pot als nodig en doe de pot meteen weer in de vriezer. Na circa 1 minuut ontdooien kunnen de – nog halfbevroren – tenen het makkelijkst fijn gesneden worden.