› Forum › Wij-Wel-Weten! › Forum spelletjes spelen › lichaamsdelen alfabet
- Dit onderwerp bevat 27 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 15 jaren, 2 maanden geleden door TheDon.
-
AuteurBerichten
-
3 juli 2009 om 10:42 #12907
het filosofenalfabet is ten einde en ik dacht…iets nieuws:
De alvleesklier (buikspeekselklier) (van Grieks πάν = “alles” en κρέας = “vlees”) (Lat.: pancreas) is een orgaan dat zich retroperitoneaal in de buikholte, gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm bevindt. De alvleesklier komt eveneens achterlangs in contact met de linker nier en bijnier. De pancreas bestaat uit een caput (hoofd), een corpus (lichaam) en een cauda (staart) en is een gemengde klier met externe en interne secretie.Ontstekingen van de pancreas uiten zich vooral in de vorm van spijsverteringsproblemen (malabsorptie, diarree) en insulinetekort (diabetes mellitus). Pas als ongeveer 90% van de pancreas vernietigd is doen zich belangrijke functiestoornissen voor.De alvleesklier heeft een uitgang in de dunne darm. De alvleesklier speelt een belangrijke rol in het spijsverteringsproces. De klier produceert namelijk enzymen die eiwitten, vetten en koolhydraten helpen verteren zodat ze door de dunne darm kunnen worden opgenomen. Daarnaast heeft de alvleesklier een endocriene functie: in speciale cellen worden hormonen – waaronder insuline – geproduceerd. Insuline regelt het gebruik en de opslag van glucose, de belangrijkste energiebron van het lichaam.
3 juli 2009 om 21:31 #35506blaas
De urineblaas is min of meer bolvormig en bevindt zich, aan het eind van de twee urineleiders, onderaan de buik, achter het schaambeen. Vol kan de blaas gemiddeld zo’n 400 ml. urine bevatten; leeg is-ie niet veel groter dan een biljartbal. De beide urineleiders komen van de zijkant de blaas binnen. Ze lopen eigenlijk schuin door de blaaswand heen, zodat ze, als de blaas voller wordt een beetje plat gedrukt worden; op die manier wordt een soort ventiel gevormd dat verhinderd dat urine kan terugstromen naar de nier. De inmonding van de urineleiders ligt vrij laag in de blaas, vlakbij de uitgang. Er ontstaat zo een soort driehoekje (Latijn: trigonum) met op de punten respectievelijk de beide openingen van de urineleiders en de blaasuitgang, oftewel het begin van de plasbuis (Latijn: urethra).
Hoewel de blaas onderaan de buik ligt, ligt hij er eigenlijk niet in: met de darmen heeft de blaas niets te maken, en het is mogelijk om operatief de blaas open te maken zonder de buikholte zelf te hoeven openen. Bij de man loopt de endeldarm direct achter de blaas langs, terwijl de prostaat vlak eronder is gemonteerd, om de plasbuis heen. Bij de vrouw ligt uiteraard de baarmoeder (Latijn: uterus) en schede (Latijn: vagina) tussen blaas en endeldarm in. Overigens is de plasbuis bij de vrouw (die heeft immers geen penis) tamelijk kort: slechts enkele centimeters.
Van beide kanten komen diverse bloedvaten om de blaas van bloed te voorzien, zodat het orgaan, in noodgevallen – bijvoorbeeld na een ongeval – , best een paar bloedvaten kan missen voordat er problemen ontstaan. Ook de zenuwvoorziening is ruim; er loopt een heel netwerk van kleine zenuwtjes naar de blaas toe èn er vanaf. Zelfs is er voorzien in een aantal zenuwcellen ter plaatse, zodat een gedeelte van de besturing van de blaas ter plekke wordt geregeld3 juli 2009 om 21:43 #35507De clitoris of kittelaar is een seksueel orgaan van de vrouw.
De clitoris ligt aan de bovenzijde tussen de grote schaamlippen, op het punt waar de kleine schaamlippen bij elkaar komen. Het zichtbare deel ziet eruit als een klein roze bolletje, de glans clitoris. De clitoris bevat zeer veel zenuwuiteinden en is daardoor erg gevoelig voor directe aanraking. Het grootste gedeelte van de clitoris is verborgen in het lichaam.
Binnen sommige culturen bestaat het gebruik om de clitoris bij de vrouw te verwijderen. Dit wordt clitoridectomie genoemd. Men meent dat indien de vrouw geen seksueel genot kan ervaren, de kans kleiner is dat ze vreemd zal gaan. Dit gebeurt over het algemeen in culturen waarin men de vrouw als bezit van de man beschouwt. Clitoridectomie is in vrijwel alle westerse landen een misdrijf. In Nederland en België is het strafbaar gesteld als verminking. De maximumstraf in Nederland is twaalf jaar gevangenisstraf. Hier kan nog een strafverzwaring bovenop komen indien de dader(s) familieleden zijn. In België bestaat een afzonderlijk artikel (art. 409) voor vrouwenbesnijdenis.4 juli 2009 om 09:19 #35508Darmen
De darmen behoren tot het spijsverteringsstelsel of gastro-intestinaal systeem.
Bij de mens en de meeste (zoog)dieren bestaat het spijsverteringsstelsel uit de volgende opeenvolgende delen:
A slokdarm of oesofagus;
B Maag
C Dunne darm
D Dikke darm
E endeldarm of rectum met de Anus4 juli 2009 om 15:48 #35509enkel
De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetsbeenderen, het sprongbeen (talus) en het hielbeen (calcaneus) wordt het onderste spronggewricht genoemd
5 juli 2009 om 10:28 #35510me suf gezocht naar iets in het lichaam met de letter F. niks gevonden en daarom maar brutaal verder met de letter G!.
De galblaas (Latijn: vesica fellea) is een peervormig hol orgaan dat rechts onder de lever ligt. De galblaas slaat de gal op, die wordt afgescheiden via de centrale galgang of ductus choledochus naar de darm als vethoudend voedsel de darm binnenkomt. Gal bevat immers stoffen die vet tot hele kleine partikels kan afbreke waardoor ze gemakkelijker door de darmen kunnen opgenomen worden. De galblaas vormt een reservoir voor de galvloeistof die door de lever is geproduceerd. De galblaas heeft een wateronttrekkende werking op de gal die zodoende wordt ingedikt en een typische groene kleur krijgt. De hoeveelheid gal die naar de darm wordt afgevoerd is afhankelijk van de hoeveelheid te verteren vet in de darm.Een ontsteking van de galblaas heet cholecystitis; een bacteriële ontsteking van de galwegen heet een cholangitisDe galblaas is de opslagruimte voor gal. In de galblaas kan zo’n 30 tot 60 ml. gal worden opgeslagen. De galblaas ligt rechtsboven in de buikholte, tegen de voorkant van lever aan.
Gal wordt gebruikt voor het verteren van vet. De galblaas is alleen opslagruimte. De aanmaak van gal vindt plaats in de lever. Via het galwegsysteem wordt de galvloeistof (de ‘gal’) naar de galblaas vervoerd. Daar wordt het gal iets ingedikt. Zolang er geen gal nodig is voor de vertering van het (vetrijke) voedsel, blijft de gal opgeslagen in de galblaas.
Na het nuttigen van de maaltijd, komt de voeding in de dunne darm terecht. Als er vetdeeltjes in de voeding aanwezig zijn, krijgt de galblaas via de hersenen het signaal om gal naar de dunne darm te vervoeren.
5 juli 2009 om 11:40 #35511Ik vond in de DVD:
Fallus: mannelijk lid in de toestand van erectie
Follikel: kleine holte, blaasje in het lichaam
Farynx: keelholteDeze laatste is nieuw voor mij 😮
Hersenen:
De hersenen zijn een complex orgaan; het menselijk brein is opgebouwd uit vele tientallen miljarden neuronen (zenuwcellen) waarvan elk in verbinding staat met een groot aantal andere neuronen, soms vele duizenden. De hersenen besturen en coördineren sensorische systemen, beweging, gedrag en homeostatische lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk en lichaamstemperatuur. De hersenen zijn de bron van beweging, geheugen en (bij hogere soorten) cognitie (bewustzijn) en emotie.5 juli 2009 om 17:58 #35503iris
De iris of regenboogvlies is het diafragma van het menselijk oog. Het is een ringvormig gepigmenteerd orgaan achter het hoornvlies dat de hoeveelheid doorgelaten licht naar het netvlies bepaalt door samentrekken van de kringspier (dit leidt tot verkleining van de doorlaat-opening dus minder licht) of ontspannen (vergroting van de doorlaat-opening dus meer licht) van de pupilspieren. Bij veel licht vernauwt de pupil, terwijl ze in het donker verwijdt: geneesmiddelen en verdovende middelen kunnen de pupilafmeting beïnvloeden. Bovendien veranderen de pupillen ook bij emoties (groter) of bij kijken op korte afstand (kleiner).
hier heb ik lang opzitten zoeken zeker 10min 🙂
5 juli 2009 om 20:14 #35504wat zit er in ons lichaam dat met een J begint…????? ik geef de beurt aan…
en TheDon…tja…het is inderdaad wel zoeken hoor maar die iris is erg mooi!!!
6 juli 2009 om 07:12 #35505JUKBEEN!
De jukbeenderen vormen een belangrijk onderdeel van het gezicht. De jukbeenderen bevinden zich boven in de wangen, en vormen een gedeelte van de oogkas.
Ik kan geen mooi plaatje vinden, of ze zijn akelig, of ze gaan over het aanbrengen van make-up 🙁
6 juli 2009 om 15:25 #35502mooi gevonden hoor dat JUKBEEN!!!
De keel is een holte in de kop van onder andere zoogdieren en volgt direct na de mond vlak voor de slokdarm. Het is de plaats waar de ademhaling en voedsel afvoer naar de maag elkaar kruisen. De keel herbergt twee organen die beide tot een ander systeem behoren; de pharynx en de larynx.
De eerste behoort tot het digestief systeem en de larynx staat beter bekend als het strottenhoofd, en is onderdeel van het luchtwegstelsel.
Sommige dieren die geen longen hebben zoals geleedpotigen, hebben geen keel. De keel is altijd gelegen in de kop, en is iets anders dan de hals of nek; een giraffe bijvoorbeeld heeft een keel die wat grootte betreft vergelijkbaar is met die van van een mens.
Veel voorkomende (operatieve) behandelingen zijn:
■amandelen knippen;
■verlengen van te korte tongriempjes;
■behandelingen van het zachte gehemelte (bij snurken);
■gezwellen in de mond, keel en speekselklieren
■afwijkingen aan de stembanden (zoals bij heesheid). Vaak kan bij heesheid worden volstaan met het geven van stemadviezen of het voorschrijven van logopedische behandeling.6 juli 2009 om 17:52 #35512lever
De lever is een belangrijk en veelzijdig orgaan bij gewervelde dieren en dus ook bij de mens. Het speelt een belangrijke rol in het metabolisme. In het menselijke lichaam is het beveiligd door de onderste ribben van de borstkas, rechtsboven in de buikholte. Met een gewicht van anderhalve kilo en 20% van het zuurstofverbruik is de lever, het meest actieve, na de huid het zwaarste en na de hersenen ook het meest veelzijdige orgaan.
6 juli 2009 om 19:13 #355131 Wat is een meniscus?Hiervoor even een stukje anatomie. De knie bestaat uit drie botten. Allereerst het bovenbeen (os femur) en het scheenbeen (os tibia) en ook nog de knieschijf (patella). De patella doet in dit verhaal even niet mee. Het bovenbeen en scheenbeen mogen niet van elkaar afschieten maar moeten zowel bij gestrekt als bij gebogen knie netjes tegen elkaar blijven zitten. Hiervoor zijn aan de beide buitenzijden van de knie gewrichtsbanden (ligamenten) en in de knie kruisbanden die zorgen voor de zijwaartse en voor/achterwaartse stabiliteit. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie, tussen de raakvlakken van de botten, zitten kraakbeen schijfjes. Dat zijn de twee menisci.
6 juli 2009 om 20:12 #35514Een nagel is de harde bescherming die de mens of dier heeft op de bovenzijde van een vingertop, teen, nagels van een klauw of de buitenkant van de hoef.De functie van de nagels is dat de nagels de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers beschermen waardoor er geen eeltvorming plaatsvindt op de vingertoppenNagels vormen de bekleding en bescherming van het uiteinde van de tenen en vingers. Nagels zijn opgebouwd uit een stof die bestaat uit dode, verhoornde cellen. Nagels zijn kleurloos en transparant, maar lijken roze door de bloedvaten eronder. De rand van de nagel is wit vanwege de lucht eronder. Het halvemaantje, de lunula, onderaan de nagel lijkt wit omdat het niet stevig aan het bindweefsel vastzit. Nagels groeien 0,05 tot 1,2 mm per week. Als de nagel losraakt, duurt het ca. zeven maanden voor deze weer geheel is aangegroeid. Vingernagels groeien sneller dan teennagels. Ook de nagels van afzonderlijke vingers aan eenzelfde hand groeien niet even snel. De groei is sneller in de zomer en langzamer in koude klimaten en bij sommige ziekten.
6 juli 2009 om 20:16 #35515oor
Het oor (medische naam: auris) is een orgaan waarmee geluidsgolven worden opgevangen om door de hersenen om te worden gezet in geluid. Daarnaast speelt het binnenoor een rol bij het evenwichtsgevoel. In het utriculum van het binnenoor zitten oorsteentjes van kalkzout calciumcarbonaat (statoliet), die in een gelatineuze massa op zintuigharen rusten. Buiging van de zintuigharen informeert de hersenen over evenwicht en positie.
[bewerken] Anatomie
Het (menselijke) oor wordt onderverdeeld in drie delen:
* het buitenoor (auris externa), bestaande uit de oorschelp en de gehoorgang;
* het middenoor (auris media) met de drie gehoorbeentjes: hamer , aambeeld en stijgbeugel;
* het binnenoor (auris interna), bestaande uit het slakkenhuis en het labyrint met daaraan vast de gehoor- en evenwichtszenuw.Het middenoor en het binnenoor zijn omgeven door het rotsbeen.
Het buitenoor staat in direct contact met de buitenlucht, en gaat over in de gehoorgang. Het einde van de gehoorgang wordt gevormd door het trommelvlies, dat de scheiding vormt tussen buitenoor en middenoor. De gehoorschelp trilt mee met de geluidsgolven die opgevangen worden vanuit verschillende richtingen, waardoor het geluid gemoduleerd wordt. De gehoorgang zorgt voor resonantie van geluid rond 4000 hertz. Dit geluid komt daardoor versterkt aan bij het trommelvlies. Rondom deze 4000 Hz zijn de meeste menselijke/dierlijke geluiden waar te nemen.
Mensen met een gezond gehoor kunnen frequenties waarnemen tussen ongeveer 20 Hz en 20.000 Hz, mits het geluidsniveau luider is dan de gehoordrempel.
en om het moeilijker te maken mag penis/plasser niet als volgend lichaamsdeel
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.