Hoi,
Tja, ik blijf de mevrouw van de bank……
Als je een huis wilt kopen heb je een vast inkomen nodig. Het kan een jaarcontract zijn, maar dan moet je werkgever wel bereid zijn een intentieverklaring af te geven dat je dienstverband bij goed blijven functioneren wordt omgezet naar een dienstverband voor onbepaalde tijd.
Er is een vast percentage van je inkomen wat je van de bank mag besteden aan je hypotheek. Dat percentage is afhankelijk van je jaarloon. Hoe hoger het loon hoe hoger het percentage.
Ik vind dat je eerst moet kijken hoeveel jijzelf vindt wat je wilt uitgeven aan wonen. Vergeet niet dat je naast hypotheek of huur ook lasten hebt als energie, verzekeringen en gemeentebelastingen. Dit kan behoorlijk oplopen!
En als het bedrag dat jij wilt uitgeven lager is dan wat de bank bereid is te geven, dan moet je niet tot het uiterste willen gaan. Bij iedere bank staan er op de site rekenmodules waarmee je een globale berekening kunt maken.
Je kunt ook bij iedere bank een vrijblijvende afspraak maken om je te laten informeren. Wij noemen dat een Max. Lenengesprek.
Er zijn voor starters ook verschillende manieren om goedkoop extra geld te lenen, bijvoorbeeld via de gemeente waar je woont (starterslening). Gewoon even op googelen. Bij de Rabobank is het ook mogelijk om bijvoorbeeld je ouders garant te laten staan, zodat de bank meer zekerheid heeft en je daardoor soms iets meer kunt lenen. Dat noemen ze dan een generatiehypotheek.
Succes met uitzoeken!
Groet, Annette