Personen (jobs) in de bouw

Forum Vragen en antwoorden Zaken, bedrijven Personen (jobs) in de bouw

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #13972
  BlueAxe
  • Offline
   • Berichen:1
   • Beginner

  Hallo allemaal

  Ik had even een vraagje over welke jobs er allemaal nodig zijn om een huis te kunnen bouwen. Liefst zo gedetailleerd mogelijk als dat gaat. Ben namelijk met een project bezig, maar heb niet genoeg kennis over al die jobs.

  Alvast bedankt!
  Yannick

  #49639
  poldermeisje
  • Offline
   • Berichen:14896
   • ★★★★★
   • Expert

  Huis bouwen kosten berekenen?

  Wanneer je zelf een huis gaat bouwen, wil je waarschijnlijk ook wel weten met welke kosten je te maken krijgt. Ik heb hieronder een overzicht voor je gemaakt.

  Aankoopprijs van de grond
  Als je zelf nog geen bouwgrond hebt, kun je een perceel grond aankopen. Zorg er dan wel voor dat je ook echt bouwgrond koopt!

  Er zijn veel verschillende soorten grond te koop. Bosgrond is bijvoorbeeld vaak heel voordelig, maar daar mag je dan niets op bouwen.

  Percelen om je huis te bouwen kosten iets meer…

  Zodra je een leuk perceel op het oog hebt, bekijk dan eerst het bestemmingsplan. Daarin kun je vinden wat voor woning je op dat stuk grond mag bouwen. Je kunt daarna bepalen wat je voor het stuk grond wilt betalen.

  De prijs van bouwgrond verschilt per provincie, per stad en ook per locatie in stad of dorp.

  In Nederland kost goedkope bouwgrond buiten de steden rond de €200,- per vierkante meter (of minder). Duurder wordt het in de steden, dan praat je al snel over €400,- per vierkante meter en (veel) meer.

  Laat je dus vooraf goed informeren over de grondprijs voor de regio waar jij wilt bouwen.

  Bouwleges
  Wanneer je zelf een huis gaat bouwen, heb je een bouwvergunning nodig. Deze moet je bij de gemeente aanvragen. De gemeente rekent kosten om de aanvraag te behandelen. Die kosten worden bouwleges genoemd.

  De kosten van een bouwvergunning (ook wel omgevingsvergunning genoemd) worden jaarlijks door de Vereniging Eigen Huis onderzocht. In 2013 hebben ze dat gedaan voor een nieuwbouwhuis van € 130.000,- .

  In de meeste gevallen schommelden de kosten voor die bouwvergunning tussen de €2.600,- en de €5.000,- (zie bijlage). Er zijn echter ook uitschieters boven de €5.000,- en zelfs boven de €7.000,-.

  Er kunnen ook nog andere kosten bijkomen. Bijvoorbeeld als je containers op de openbare weg neerzet, kan de gemeente daar een vergoeding voor vragen en als er bomen gekapt moeten worden kost dit ook extra.

  Adviseurs en Architecten
  Bij de meeste nieuwbouw projecten zal een architect nodig zijn. Een architect kost al snel tien procent van de bouwsom. Voor een gemiddeld huis van € 250.000,- kost de architect dus € 25.000,-.

  Waarvoor heb je een architect nodig? De architect kan een ontwerp voor je huis maken. Daarnaast kan hij bouwtekeningen en details van bouwtekeningen maken. Eigenlijk alles wat nodig is om een bouwvergunning te krijgen kan een goede architect voor je doen.

  Tijdens het bouwen controleert de architect of wel volgens plan gewerkt wordt en coördineert hij de uitvoering (bouwbegeleiding).

  Andere adviseurs kunnen zijn: constructeur, geluidsadviseur en allerhande specialisten. Als dit type specialisten nodig zijn (dat is lang niet altijd het geval) kan dat extra geld kosten.

  Slopen en grondsanering
  Voordat je mag bouwen, moet de grond “bouwrijp” zijn. Als er bijvoorbeeld nog oude bebouwing op het perceel staat, moet dat eerst verwijderd worden. Ook moet de grond vrij zijn van vervuiling en op de hoogte van het maaiveld gebracht zijn.

  Dit slopen en grondonderzoek kost ook geld en is afhankelijk van hoeveel werk er moet worden gedaan en of er vervuiling, asbest of andere gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.

  Voor een eenvoudig huis kost slopen al snel tussen de €5.000,- en €10.000,- en dan is er nog geen sprake van verwijderen van “vervuiling” (in huis of in de grond).

  Kosten van de nieuwbouw
  Je kunt een woning zo uit een catalogus bestellen. De prijzen kun je dan per woningtype zien. Voor een eenvoudige woning zijn de bouwkosten vanaf ongeveer €130.000,-.

  Daarna kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

  Uiteindelijk zijn de kosten afhankelijk van (onder meer) het soort huis, grootte van het huis, extra’s zoals kelder en garage, afwerking luxe of basic, toevoegen van zonnepanelen en andere bijzonderheden.

  Uitrit / parkeerplaats
  Wanneer je een parkeerplaats bij je eigen huis gaat maken, wil je natuurlijk wel met je auto bij die parkeerplek kunnen komen. De aansluiting van je eigen grond naar de openbare weg heet een uitrit.

  In veel gemeenten heb je een vergunning nodig om een uitrit te mogen maken. Het kan je geld kosten om hiervoor een vergunning aan te vragen. In Vlaardingen rekenen ze op dit moment (juli 2013) bijvoorbeeld € 45,30 om de vergunning in behandeling te nemen.

  Zodra de vergunning wordt verleend (misschien wordt de vergunning geweigerd), gaat de gemeente de uitrit (het deel op gemeentegrond) aanleggen. De kosten van het aanleggen van de uitrit (die de gemeente maakt) moet je dan ook nog betalen. Die kosten zijn per situatie verschillend. Let daar dus ook op als je een huis gaat bouwen!

  Aansluiting gas, water, elektra en riolering
  Zodra je woning klaar is, wil je natuurlijk ook aangesloten worden op de riolering. En voorlopig kun je waarschijnlijk ook nog niet zonder gas, water en elektra…

  De leidingen waarop jouw nieuwe huis aangesloten moet worden, liggen onder de openbare weg. Misschien moet de weg opengebroken (en daarna weer hersteld) worden. Per soort aansluiting komt er een ploeg van de gemeente, waterbedrijf, elektriciteitsbedrijf of gasbedrijf.

  Het aansluiten op die voorzieningen kost dus nogal wat werk. En al dat werk moet jij, als bouwer van een nieuwbouw huis, betalen.

  De kosten voor aansluiting kunnen per geval flink verschillen. Hoe ver is het naar het dichtstbijzijnde aansluitpunt, hoeveel werk is het aansluiten etc.

  Als je voor minder dan €4.500,- klaar bent, heb je het goed gedaan. Misschien kom je hoger uit, maar zoals gezegd, iedere situatie is anders.

  Tuinaanleg
  Bij nieuwwoningen kost het aanleggen van de tuin al snel vijf tot tien procent van de waarde van het huis. Voor een huis van €250.000,- kost het aanleggen van de tuin je dus minimaal zo’n €12.500,-.

  Inrichting
  Vloerbedekking, schilderen, meubels, gordijnen, lampen etc.

  Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je huis en de samenstelling van je gezin (en hoeveel spullen je al hebt).

  Hier ben je dus op jezelf aangewezen. Zoek uit wat voor soort inrichting je wilt hebben en welke meubels, lampen, gordijnen en dergelijke je leuk vindt.

  Misschien wordt de inrichting een sluitpost voor je begroting? Zorg er dan voor dat je in ieder geval zo’n €10.000,- over houdt. Dan heb je in ieder geval geld om iets aan de inrichting te doen…

  Misschien heb je hier iets aan…gevonden op internet…maar ik denk dat het ook heel verstandig is om met mensen te praten die zo’n klus al achter de rug hebben. Die weten heel concreet waar je tegenaan kunt lopen.
  Succes met alles.
  😉

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.