RECEPT: van Jamie Oliver

Forum Vragen en antwoorden Koken Recepten RECEPT: van Jamie Oliver

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #12814
    poldermeisje
      • Offline
        • Berichen:14895
        • ★★★★★
        • Expert

      😆 Aardappelsalade met gerookte zalm van Jamie Oliver voor 4 personen 😆

      Benodigdheden

      600 g (nieuwe) aardappelen
      geraspte schil en sap van 1 grote citroen
      scheutje rodewijnazijn
      olijfolie
      2 eetlepels kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
      1 stukje verse mierikswortel van 3 cm, geschild (of geraspte mierikswortel uit een potje, naar smaak)
      150 ml crème fraîche
      klein bosje verse dille of venkeltopjes, grof gehakt
      400 g gerookte zalm, in plakken



      Bereiding

      Zoek de grotere aardappelen uit en snijd die doormidden, waardoor ze ongeveer even groot zijn als de kleintjes. Leg de aardappelen in een pan met kokend gezouten water en kook ze 15 tot 20 minuten, tot ze net gaar zijn.

      Laat de aardappelen in een vergiet uitlekken. Doe de geraspte citroenschil en de helft van het sap in een kom en giet er de azijn bij. Giet er drie keer zo veel olijfolie als zuur vocht bij en roer er de kappertjes door. Breng de dressing op smaak met zout en peper, meng alles goed, doe de warme aardappelen erbij en hussel goed, zodat elk stukje aardappel een beetje van de dressing meekrijgt. Rasp de mierikswortel fijn in een kom – wees er vooral niet te zuinig mee, want je moet er zowel de aardappelen als de zalm pit mee geven – en meng het raspsel met de rest van het citroensap en met wat zout en peper door de crème fraîche.

      Strooi het grootste deel van de gehakte dille of venkel over de afgekoelde aardappelen en hussel ze nog eens. Leg de plakjes gerookte zalm op een groot bord of plateau. Doe dat niet al te netjes – het is de bedoeling dat het een beetje nonchalant wordt!

      Trek de plakjes hier en daar in plooien, zodat het er lekker luchtig uitziet, en schep er de aangemaakte aardappelen op. Schep er een paar kloddertjes crème fraîche met mierikswortel op, besprenkel het zaakje met olijfolie en strooi er ten slotte de rest van de dille of venkel over.

      Geserveerd met een glas wijn en een lekker stukje brood heb je een verrukkelijke lunch. 😀

      Deze aardappelsalade is afkomstig uit het kookboek ‘Thuis bij Jamie’, een uitgave van Kosmos Uitgevers.


      #32559
      Annette
        • Offline
          • Berichen:8991
          • ★★★★★
          • Expert

        Mmm, klinkt goed. Ik heb nog nooit mierikswortel gekocht, laat staan verwerkt. Wat is het, hoe gebruik je het en waarnaar smaakt het?? (Ja naar mierikswortel….., maar is het een kruid, of groente, of gemberachtig, of……………??)

        #32560
        poldermeisje
          • Offline
            • Berichen:14895
            • ★★★★★
            • Expert

          In Japan wordt het veel gegeten in combinatie met vis.
          Hier in Nederland kun je het kopen in een pot.
          Stukje zalm met een beetje mieriksworstel is erg lekker. De mierikswortel kan ook door een salade.
          Ben er niet te scheutig mee want de smaak overheerst snel.
          smakelijk!!!!
          😉

        3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
        • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.