› Forum › Vragen en antwoorden › Koken › Recepten › RECEPT: zelf gemaakte kroketten
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 16 jaren, 5 maanden geleden door partybird.
-
AuteurBerichten
-
29 april 2008 om 18:05 #12687
Koningen dag staat voor de deur en de oranje gekte is aan gekomen…
door oranje gekte denk ik aan voet bal gekte en daar weer een bolletje met kroket!dus deel ik jullie een recept van de zelfgemaakte kroket!!
echt moeilijk is het niet!
je hoeft alleen de roux te maken..dit keer geen sous maar een lekkere stevige roux waar je lekker mee kan kleien!
wat heb je nodig
1 deel boter (eigenlijk een flinke stuk boter..iets van 20 gram)
1 deel bloem
1 deel melk (of room)
(hoe groter de deel is..bijvoorbeeld een (groter)kopje hoe meer kroketten je maakt)
voor paneren
1 ei wit met een eet lepel water (dit is voor ongeveer 6 kroketten)
paneermeel/beschuit kruim
en bord bloemhoe maken we de roux..nou zo dus!
doe de boter in de pan en laat het smelten
doe de bloem in de pan en roer het.
de de deel melk langzaam bij…
word het te dik..doe gerust melk bij en te dun bloem.
maak een lekkere klei massa van!nu is je roux smaak loos geef hem een lekker smaakje!
je hoeft deze basis massa een smaakje toe te voegen!
met kruiden die in je kast staat of bezoek de kruiden rek van de plaatselijke supermarkt!doe er dan (verschillende soorten) geraspte kaas bij….
en je hebt een kaas kroket! (lekker met stukjes ham)doe je er vlees bij (naar keuze) heb je de vlees kroket (lekker met champignons)
en doe je er stukjes groente bij krijg je de groente kroket!je kan in de roux alles in donderen om je ideale kroket te maken!
heb je de roux klaar met je favoriete ingrediënt(en) er in?
dan wil de roux graag ff rusten!
laat hem afkoelen buiten de ijskast (warme dingen in de ijskast is not done! 😉 )
is hij af gekoelt? wikkel hem dan in plastic folie en doe hem dan pas de ijskast in.
Hier word hij lekker stevig van!
na een half uurtje mag hij uit de ijskast!nu gaan we de kroketten kleien en paneren!
je zet klaar een bordje ei wit (ei geel gaat hij souffleren zeg men…)met een eetlepel koud water
en je zet klaar een bordje beschuit kruim of paneermeel en een bord bloemmaak je handen nat in koud water (zo blijven je handen lekker koud en zo maak je beter kroketten!
maak van de dikke roux kleine worsten wat je kroketten worden (grootte en dikte naar smaak natuurlijk…je kan er ook ping ballen van maken voor bitter ballen!)
u ga je de kroket worsten paneren!
1 de kroket rol je eerst door bloem (zo pakt het ei wit beter aan je kroketje)
2 dan door het ei wit
3 de paneer meel
dit doe je bij al je kroketten en stop ze 15 min in de koelkast!
na de 15 min volg je weer de stappen..maar vanaf stap 2!
en stop ze weer 15 min in de koel kast!
ze zijn daarna klaar om te frituren! (in de frituur apparaat/grootte braad pan/koeken pan met veel olie)en nu eten!
eet deze snack op je bolletje/bij de frietekes of als borel hapje voor een feestje!
eet smakelijk!!29 april 2008 om 18:37 #26695Wat balen zeg, maak jij er zoveel werk van…………………lust ik geen kroketten, ik word er altijd zo misselijk van…… raar he?
Maar er is vast wel iemand die een broodje kroket bij zijn biertje wenst;-)
Dank je wel hoor, en fijne dag morgen!
Annette
29 april 2008 om 18:46 #26696@Annette wrote:
Wat balen zeg, maak jij er zoveel werk van…………………lust ik geen kroketten, ik word er altijd zo misselijk van…… raar he?
Maar er is vast wel iemand die een broodje kroket bij zijn biertje wenst;-)
Dank je wel hoor, en fijne dag morgen!
Annette
graag gedaan annette!
het is niet raar datje geen kroketten lust..ik walg van vlees kroketten
tot ik de groente kroket ontdekte en de kaas kroket…
ik ga speciaal naar een dorp (omdat ze niet in mijn woonplaats verkopen) om ze daar te gaan “bikken”! dat is pas erg!je hoeft ze zelf niet te eten hoor…misschien vind je ze wel leuk om te maken als een party hapje voor je bezoek..wat ze zijn echt veel lekkerder dan die de diepvries dingen (juist door de kruiden!)
29 april 2008 om 19:24 #26697jummie jummie! kroketten en frikandellen, zoveel mogelijk jam jam. Goed recept, zeker een keer proberen!
”Ik heb een domme vraag…” Vragen zijn nooit dom, stel ze gerust!
29 april 2008 om 20:09 #26698ik geloof niet dat ik het geduld heb om dergelijke keukenhoogstandjes te maken met de dag van de koningin.
ik ben gewoon niet zo’n kookwonder maar ik zal eens een goed recept op de site zetten binnenkort. ik zit al lange tijd in een eetgroepje en we maken er altijd iets bijzonders van. maar…..beetje makkelijk en niet te duur staat voorop.
dus….ik kom erop terug.
maar iedereen die dit prachtige recept ten uitvoer brengt: KLASSE!!!!! 😛29 april 2008 om 21:36 #26699@poldermeisje wrote:
ik geloof niet dat ik het geduld heb om dergelijke keukenhoogstandjes te maken met de dag van de koningin.
ik ben gewoon niet zo’n kookwonder maar ik zal eens een goed recept op de site zetten binnenkort. ik zit al lange tijd in een eetgroepje en we maken er altijd iets bijzonders van. maar…..beetje makkelijk en niet te duur staat voorop.
dus….ik kom erop terug.
maar iedereen die dit prachtige recept ten uitvoer brengt: KLASSE!!!!! 😛ja poldermeisje…goed en goedkoop is toch wel mijn basis regels voor koken 😉
mijn meeste receptjes zijn low budget.
de kroketten zijn ook niet duur…
de roux is echt een “armoe” mixje je gooit er in wat je lekker vind.
en je draait er iets lekkers van.een roux maken is niet zo tijd rovend.
wel de tijd dat in de ijskast moet..die tijd gebruik ik weer voor iets anders bijvoorbeeld het huis houden 😉
dan weer de kroketten aandacht geven…
zo lijkt dat de tijd vliegt!
wel moet je er geduld hebben….het schijnt dat ik heeel veel geduld hebt!wat geweldig dat je met ons jou recepten wil delen van je kook club (wat leuk dat je daar op zit!!) ik zal deze rubriek in de gaten houden!
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.